Ett finfint bygge

Naturbarnen behövde en skoterbro. Sagt och gjort. Några timmars jobb med eftersök av material och sedan gemensamma funderingar hur bräder och pinnar ska ligga allra bäst. Och så är överfarten kvar. Så snyggt och användbart...oj så duktiga vi är.


Spårsnö och snöspår

Spår är inte bara spår det kan vara mönster eller kanske betyda något. Någon kanske lagt ut ett spår, en ledtråd. Spår kan kanske vara ett språk.
Naturbarnen har hittat en mängd spår och ibland är de misstänkt lika våra egna stövlar...


Något spännande har hänt

Igår när Naturbarnen skulle titta till Isfågelns ägg hittade de ett brev. Barnen fick ett uppdrag. Hur ska det gå? Kan barnen hitta så mycket is så det räcker till en Isfågel. Och vad ska vi göra med alla ägg? Många frågor söker svar!!!

Naturbarnen på vift



En dag när solen lyste med sin frånvaro ville Naturbarnen göra något annat än att leka i skogen. Då åkte vi på utflykt till några mycket mycket mjuka små vänner. Den godaste mat de visste var julgranar eller åtminstone granris. Dom hade också ätit tallgrenar och var kladdiga av kåda runt munnen. En liten killing hette Estelle och en stor bagge hette Prins Daniel. Jo så var det. Ett litet äventyr var det allt att ta sig till getfarmen för det var en brant isig backe dit och vi fick backa och ta om backa och ta om men till slut så klarade vi det. JIPPI!

Isfågeln har lagt ett ägg



Vår fantasi sätter inga gränser. Allt kan hända i skogen när man har hört isfågelns stora vindslag och känt iskristallerna som viner i snålblåsten. Vi pedagoger måste förstås hjälpa till med vissa "tillägg" och hjälpa naturen på traven. Isägg är det ju inte så ofta man hittar i skogen. Med utgångspunkt från berättelsen om isfågeln och ett stort isägg kan man fortsätta fundera utifrån barnens frågor och tankar. Kan man verkligen bara ta det stora ägget? Ja, säger barnen, det kan vi för isfågeln kan släppa ner ett nytt ägg... det får minsann tiden utvisa..fortsättning följer...

Naturvetenskapliga experiment i vintersolen



De flesta tror att naturvetenskapliga experiment i första hand handlar om tester i laboratorium eller professorer som slår sina kloka huvuden ihop men så fel det kan vara. Vi upplever att naturbarnen ägnar stor del av sin vakna tid med detta. En dag i vinterns vackraste tid när snön är en aning "klubbig" då vill barnen göra en slögubbe. Men då startar inte bara detta bygge utan en fundering om hur stor en snöboll kan bli. Ja hur stor kan den bli? Man måste vara många, säger barnen, och starka. Kan man göra en snöboll när som helst på vintern?  Varför blir den mindre när solen skiner? Många funderingar leder in på andra kluriga tankar och experiment som är lika spännande för barn som vuxna.

 

RSS 2.0