Vecka 8 2015

Vecka 8 2015.
Denna vecka har haft stora variationer i temperatur. Ömsom regn ömsom riktigt kyligt.Vår musikpedagog kunde inte komma på grund av att personalen hade Verksamhetsutvecklingsdag den dagen. På onsdag tog vi ut isen ur våra hinkar och barnen fick bestämma vad de skulle anvönda isklumpen till. Alla barnen ville leka med sin is. Vissa isklumpar fick rutcha utför en backe andra hackades det i.
 Det blev väldigt fint!
 
Kanin och igelkott hälsade på och pratade om hur det känns när man är ledsen. barnen berättade också och kom med förslag om vad man kunde göra om någon var ledsen. "Man kan kramas!". "Både barn och vuxna kan bli ledsna ibland, så är det när man lever."
 
 
På fredag fick vi fint besök av förskolebarn från en annan förskola. Vi var ute och lekte hela tiden. Jätteroligt hade vi. Vi visade vad vi brukade leka med på vår gård och de hittade massor av saker som de kunde leka med . Pinnar tex.
 "Mål och riktlinjer. Mål: Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra."(Lpfö98 rev s 8)
 
 

Vecka 7 2015

Det handlar om SNÖ!
Barnen gillar förstås att leka i den mjuka snön som kom i början av veckan. Mitt i leken så börjar barnen att göra snöbollar, stora och små. Av de små bollarna blev det en snölykta och två barn hade börjat rulla stora bollar. Vi berättade vad barn som tidigare varit på förskolan hade gjort med sina stora snöbollar. Då försökte vi få så stora bollar som möjlig för att sedan rulla dem utför en stor backe. "Det vill vi också göra", ropade barnen. Vi kan hjälpas åt, alla barn och alla vuxna. Sagt och gjort så fick det bli. Vi pratade om snöns konsistens. Tyckte barnen att snön var torr böt eller något annat? Snön verkade tung, tyckte barnen. Och så var det det byggde på väldigt mycket på de stora snöbollarna och vi fick använda alla våra krafter och olika teknik för att få bollarna i rullning. Om vi bara får dem över kanten där det lutar så går det nog, tänkte vi. Vi ger oss inte! Det gick tungt. Vi fick vila och hade då tid att diskutera om varför det gick så tungt. Barnen hade olika teorier om det. För mycket snö. För stor boll och till slut kom det, blöt och tung snö. Och vi frågade "Varför"? "DET ÄR VARMT I LUFTEN IDAG OCH DÅ SMÄLTER SNÖN LITE.."
Vi fick bollarna att rulla halvägs utför backen..BRA.. Ett barn säger då: "Jag vet vad vi gör nu!"  Vad gör vi? "Jo vi gör ett  EXPERIMENT". Härligt!
 
 
Sedan under veckan fortsatte experimentet när barnen fyllde en kanna med snö och skulle uppskatta hur mycket vatten som det blev i kannan när allt hade smält. Var det skillnad om det var kall snö eller blöt tung snö?
Mycket snölek och snölärande blev det denna vecka!
Igelkott och Kanin kom och partade med barnen om GLÄDJE och att man kan göra andra glada genom att le och kanske ge bort en kram. Även om det regnar kan man göra roliga saker som man kan skratta åt.
Vi har också haft besök av vår musikpedagog i veckan. Vi har då sjungit en massa sånger. som vi senare ska dela med oss av till  er föräldrar.
Vi kopplar barnens lärande till vår läroplan Lpfö 98rev.
Mål

"Förskolan ska sträva efter att varje barn

utvecklar intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,

utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,"

Men vi strävar också efter att barnen får inflytande i sin vardag genom att vi lyssnar och tar barnens önskningar på allvar, som när de vill prova att göra en stor snöboll att rulla den utför backen.

 

Vecka 6 2015

 

Vi får besök lite då och då av Kanin och Igelkott. De berättar om att det blir mycket trevligare om vi kan dela med oss. Sedan sjöng vi "Om du har ett äpple vill du dela det med mig....". När Kanin och Igelkott bråkade så blev de vänner till sist när de hade sagt förlåt till varandra... Vi berättade om våra experiment med is och då frågade dom om man kunde äta is. Då sa vi att isglass kan man äta. Men vi kan bjuda er säger barnen. Vi gjorde isglass så att Kanin och Igelkott fick se hur man gjorde. Mål och riktlinjer. Mål: Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra.(Lpfö98 rev s 8) Nu när vi pratat mycket om hur Kanin och Igelkott klarar upp sina bråk och frågar hur de skulle gjort så berättar barnen om olika händelser de varit med om. Detta ökar förståelsen för hur andra känner och stärker deras empatiska förmåga. Kanin och Igelkott fortsätter komma och prata med barnen.
 
 
 Sedan fick de smaka på glassen nästa dag.
  Ett fritidsbarn försöker laga en istapp.
Vi har sett att mycket av det barnen sysslat med denna vecka handar om att experimentera med vatten .Hur kan is frysa. Kan is ligga inne på bänken? Vad händer då. Kan vi ha is inne? Vad händer med isen på sommaren?
 Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,
 
Vi firar Samiska Nationaldagen den 6 februari genom att se på film, lyssna på musik, måla flaggor, elda, kasta med kasttöm mm.
 
 

RSS 2.0