Vecka 7 2015

Det handlar om SNÖ!
Barnen gillar förstås att leka i den mjuka snön som kom i början av veckan. Mitt i leken så börjar barnen att göra snöbollar, stora och små. Av de små bollarna blev det en snölykta och två barn hade börjat rulla stora bollar. Vi berättade vad barn som tidigare varit på förskolan hade gjort med sina stora snöbollar. Då försökte vi få så stora bollar som möjlig för att sedan rulla dem utför en stor backe. "Det vill vi också göra", ropade barnen. Vi kan hjälpas åt, alla barn och alla vuxna. Sagt och gjort så fick det bli. Vi pratade om snöns konsistens. Tyckte barnen att snön var torr böt eller något annat? Snön verkade tung, tyckte barnen. Och så var det det byggde på väldigt mycket på de stora snöbollarna och vi fick använda alla våra krafter och olika teknik för att få bollarna i rullning. Om vi bara får dem över kanten där det lutar så går det nog, tänkte vi. Vi ger oss inte! Det gick tungt. Vi fick vila och hade då tid att diskutera om varför det gick så tungt. Barnen hade olika teorier om det. För mycket snö. För stor boll och till slut kom det, blöt och tung snö. Och vi frågade "Varför"? "DET ÄR VARMT I LUFTEN IDAG OCH DÅ SMÄLTER SNÖN LITE.."
Vi fick bollarna att rulla halvägs utför backen..BRA.. Ett barn säger då: "Jag vet vad vi gör nu!"  Vad gör vi? "Jo vi gör ett  EXPERIMENT". Härligt!
 
 
Sedan under veckan fortsatte experimentet när barnen fyllde en kanna med snö och skulle uppskatta hur mycket vatten som det blev i kannan när allt hade smält. Var det skillnad om det var kall snö eller blöt tung snö?
Mycket snölek och snölärande blev det denna vecka!
Igelkott och Kanin kom och partade med barnen om GLÄDJE och att man kan göra andra glada genom att le och kanske ge bort en kram. Även om det regnar kan man göra roliga saker som man kan skratta åt.
Vi har också haft besök av vår musikpedagog i veckan. Vi har då sjungit en massa sånger. som vi senare ska dela med oss av till  er föräldrar.
Vi kopplar barnens lärande till vår läroplan Lpfö 98rev.
Mål

"Förskolan ska sträva efter att varje barn

utvecklar intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur och samhälle påverkar varandra,

utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen, liksom sitt kunnande om växter, djur samt enkla kemiska processer och fysikaliska fenomen,"

Men vi strävar också efter att barnen får inflytande i sin vardag genom att vi lyssnar och tar barnens önskningar på allvar, som när de vill prova att göra en stor snöboll att rulla den utför backen.

 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0